19 Aralık 2012 Çarşamba

Aile Hukukunda İyiniyet İlkesi



İyiniyet İlkesi

 İyiniyet; tanıma göre, elde edilmek istenen hakkın kazanılmasını veya hukuki durumun meydana gelmesini engelleyecek bir hukuka aykırılığı bilmemek ve bilebilecek durumda olmamaktır.

Hukuk düzeni, iyiniyeti korumayı gerekli kılmıştır. Bunu gerekli kılan sebeplerden en önemlisi hukuki işlemlerde güvenliği sağlamaktır.

İyiniyetin Unsurları
  •  Bilgizilk Mevcut Olmalıdır
  •  Bilgisizlik Hoşgörülebilir Olmalıdır
  •  Hukuk Düzeni Somut Olayda İyiniyetin Korunacağını Öngörmelidir
İyiniyet, hakkı kazanacak olan kişide aranır.
İyiniyet, hakkın kazanıldığı anda aranır.

Aile Hukukunda İyiniyet

 Medeni Kanun tek evlilik ilkesini kabul eder, ikinci evliliğe izin vermez. Bir şekilde yapılan ikinci evlilik batıl olur. Bu ikinci evliliğin iptali davası hem olayla ilgili olanlar hem de cumhuriyet savcısı tarafından açılabilir.

 Karşı taraf iyiniyetliyse, hukuk düzeni çeşitli şekillerle onu korumuştur. İkinci evlilik iptal olmadan birinci evlilik herhangi bir sebepten (gaiplik, ölüm, boşanma…) dolayı ortadan kalkarsa ikinci evlilik devam eder. Eğer ikinci evlilik önceden iptal olursa, iyiniyetli eşin evlenme sayesinde kazandığı haklar kaybolmaz, devam eder. Örneğin yabancı uyruklu bir kadın, evli olduğunu bilmediği Türk erkekle evlenip TC vatandaşlığı kazanabilir. Evlilik iptal olursa kazanılan vatandaşlık devam eder. Burada kilit nokta üçüncü kişinin iyiniyetli olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder