4 Ocak 2013 Cuma

Demokraside Muhalefetin Önemi

 
Toplum; her ülkede, yönetenler ve yönetilenler olarak iki ana kümeye ayrılır. Her ülkede iktidarın olduğu gibi, muhalefetin de olması kaçınılmazdır. Bazı ülkelerde açık muhalefete izin verilmez. Bu ülkelerde muhalefet yer altında illegal olarak faaliyet gösterir. Demokraside ise muhalefet açık, meşru ve legaldir. Bu yüzden demokraside muhalefetin varlığı, iktidarın varlığından daha önemlidir.

 Barışa ve huzura dayalı bir demokratik rejimde muhalefetin var olmasının akli ve mantıki bir temeli de vardır. Her sistemde muhalefet kaçınılmaz olarak var olacaktır. Olması gereken; muhalefetle birlikte yaşamayı öğrenmektir. Demokrasi iktidarla muhalefetin birbirini yok etme amacı gütmeden ve yok edilme endişesi duymadan yaşayabileceği siyasi sistemdir. Fikir ayrılıkları, olgunlukla karşılandığı taktirde her zaman yararlı olur.

 İktidarın, muhalefeti yok ederek sadece çizilen yoldaki engelleri kaldırmak istemesi ülkeyi bir çıkmaza sürükler. Aykırı görüşleri tamamen ortadan kaldırıp, tek tip toplum yaratarak problemlerin çözüleceğine inanılır. Ancak bir sistemde muhalefetin olması kaçınılmazdır. Dolayısıyla her muhalif görüş yok edildiğinde farklı muhalefet merkezleri ortaya çıkar. Her birine karşı saldırgan bir tavır oluşturulur ve yok edilirse bu toplumun kendi kendini yok etmesine yol açar.

 Günümüzdeki iktidar-muhalefet ilişkisi bambaşka boyutlara taşındı. Çift taraflı yanlış davranışların yol açtığı zarar gittikçe büyümekte. İktidar, "muhalifleri nasıl bitirebilirim?"; muhalefet, "iktidarı nasıl yok edebilirim?" düşüncesinden öteye gidemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder